Emmylou Harris – Hard Bargain

26. jun 2011.

 
 

Ocena: 7+/10

Izdavač:

Nonesuch Records

Godina:

2011

Format:

Album, CD

Trajanje:

13 pesama / 53 minuta

 
 
Emmylou Harris, jedna od najboljih pevačica country rock muzike, saradnica legendarnog Grama Parsonsa, objavila je svoj novi album Hard Bargain.

Posle više od 40 godina karijere ona nas i dalje oduševljava svojom svežinom, spremnošću za pomake u svojoj karijeri i čak poneke eksperimente.
Ovaj album po svojoj atmosferi može se porediti sa klasičnim albumom Wrecking Ball iz 1995. godine gde je produkciju obavio izvanredni Daniel Lanois. Po količini njenih, originalnih pesama Hard Bargain se više približava sledećem albumu Red Dirt Girl (2000) gde je Emmylou napisala sve pesme.

Na Hard Bargain ona ponovo uzima pero u ruke i piše 11 od 13 kompozicija. Jedine koje nisu njene su naslovna "Hard Bargain" (napisao potcenjeni a izvanredni autor Ron Sexsmith) i završna "Cross Yourself" izvršnog producenta Jaya Joycea.
Pesme su ispovedne i tiču se ljudi koji se nalaze u teškim, ponekad  bezizlaznim situacijama. Na prvo slušanje izdvajaju se naslovna "Hard Bargain", "New Orleans" i "My Name Is Emmett Hill".
Poslednja pesma govori o ubistvu bele devojčice za koju je optužen i osuđen crni momak Emmett Till. Vizura pesme ide iz očiju ubijene devojčice ka crnom dečaku i prosto izaziva jezu.
"New Orleans" se izdvaja i svojim ritmom. Dok Emmylou opisuje užase koje izaziva velika poplava koja nosi živote pred sobom u New Orleansu, ritam je izuzetno energičan sa naglašenim bubnjevima. Zvučno ova pesma odskače od ostalih na albumu.
"Hard Bargain" je izuzetno emotivna i melodična pesma gde glas Emmylou Harris prosto peva istinite stihove iznad zaraznih melodijskih linija.
Ceo album „vrca“ od jakih melodija i izuzetno dobrog muziciranja, koje nije nametljivo ali je svrsishodno. Ritmovi su različiti, od countryja, country rocka, upbeat pesama ("Six White Cadillacs"), valcera i laganih ispovednih pesama ("Lonely Girl"). Tu je i jedna pesma inspirisana sećanjima na turneje sa Gram Parsonsom ("The Road") i jedno prijateljsko, oproštajno pismo skoro preminuloj prijateljici Kate McGarrigle ("Darlin’  Kate").

Album Hard Bargain, koji privlači prvo glasom, a onda i jačinom pesama, predstavlja još jedno hvale vredno delo u opusu Emmylou Harris .



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije



Fleet Foxes
Helplessness Blues
(Sub Pop)

Lucinda Williams
Blesses
(Lost Highway)

R.E.M.
Collapse Into Now
(Warner Bros. Records)

Wire
Red Barked Tree
(Pink Flag)

Gang Of Four
Content
(Yep Roc)

Roze poze
Ko je reko' rokenrol?
(samostalno izdanje grupe)

Narrow

From DIY with love
(Treue um Treue)


The Black Keys
Brothers
(Nonsuch Records)

Brian Eno
Small Craft On A Milky Sea
(Warp)

Kings Of Leon
Come Around Sundown
(RCA Records)

Posies
Blood/Candy
(Rykodisc)

Bryan Ferry
Olympia
(Virgin)